Akne och finnar

Akne är mycket vanligt, runt en tredjedel av alla tonåringar drabbas, men även vuxna kan ha akne. Omkring 5 procent i åldersgruppen 40-50 år drabbas av akne. Hur finnar uppkommer är känt, men inte varför. Största orsaken till akne och finnar är en överproduktion i huden av talg (sebum)Talgens uppgift är att skydda huden, men när för mycket talg produceras täpps porerna igen så att pormaskar uppstår. Blir pormasken inflamerad uppstår en finne. Akne orsakas av en bakterie som lever av sebum.

Akne går att behandla

Det finns flera sorters behandling av acne. Devita arbetar med ljusbehandling av Acne – ett säkert och effektivt sätt att bli av med acne.

Behandling akne och finnar

Behandlingen av akne sker i två steg.

1. Minskning av inflammation och ödem.
Mängden bakterier reduceras med hjälp av ljusets inverkan på det ämne som produceras av bakterien. Ljuset sätter igång en fotokemisk reaktion som gör att syre bildas. Syret ger upphov till en kraftig reaktion som förstör cellmembranet hos bakterien. På detta sätt uppstår en kraftig antibakteriell effekt.

2. Långvarig minskning av talgproduktionen.
Kliniska prövningar har visat att talgproduktionen kan minskas, i vissa fall även stoppas genom att åstadkomma en skada i talgkörteln.

Hur länge varar effekten av aknebehandling med ljus?

Slutsatsen av genomförda studier visar att effekten varar i upp till 6-12 månader. Under den tiden kommer talgproduktionen att minska och risken för en inflammatorisk akne blossar upp igen minskas. Den bästa tidpunkten för behandling är när det mesta av svullnaden är borta.

Före och efter 6 veckor och 3 behandlingar

Behandling akne och finnar – viktig information

Före akne-behandling
• Inte sola fyra veckor före behandlingen – gäller både solarium och naturlig sol.
• Använd inte brun utan sol före akne-behandling.
• Inte äta antibiotika som är känslig mot ljus – dvs medicin som säger att Du inte får sola när Du äter den.
• Om Du har hormonella störningar bör dessa åtgärdas innan behandlingen.

Efter akne-behandling
• Inte sola på fyra veckor efter akne-behandlingen.
• Använd inte smink på behandlat område under de första 3-5 dagarna.
• Tvätta inte behandlat områden de närmsta 24 timmarna.
• Rör inte det behandlade området.
• Direkt efter akne-behandlingen kan Du se röda prickar, känna att huden är irriterad, röd och kan hetta. Detta är övergående och försvinner på några timmar till ett par dagar.