Intimkirurgi

Intimkirurgi för kvinnor innebär korrektioner på de yttre könsorganen och utförs både av rent estetiska skäl och på grund av fysiska problem, inte sällan både och. De vanligaste ingreppen inomområdet intimkirurgi är blygdläppsförminskning och vaginalförsnävning (även kallad slidförsnävning). 

Vid en blygdläppsförminsking avlägsnas överskottsvävnad från de inre blygdläpparna. Vanligen är det de centrala delarna som tillväxt och orsakar besvär. En vaginalförsnävning / slidförsnävning är vanligen aktuell efter förlossningar som orsakat att vaginans vävnader töjts ut. Vid operationen avlägsnas vävnad från vaginans bakvägg varefter de olika vävnadslagren sys ihop med en försnävning som resultat. Ofta kombineras försnävningen med att man åtgärdar skador vid ingången till vaginan som uppkommit vid förlossning. 

Blygdläppsförminskning och vaginalförsnävning

Blygdläppsförminskning och vaginalförsnävning utförs i lokalbedövning och Du kan gå hem samma dag men kan känna visst obehag i upp till en vecka. Efter en blygdläppsförminskning kan man bli ganska rejält svullen första tiden och båda operationerna innebär att man kan blöda en del under de första dagarna efter operationen. Alla stygn som används försvinner av sig själv och behöver inte tas bort. Det skiljer ganska mycket mellan olika patienter när man känner sig redo för att återuppta sexuella aktiviteter efter genomgången intimkirurgi men räkna med ett uppehåll på cirka 4 veckor efter en blygdläppsförminskning och 6 veckor efter en vaginalförsnävning / slidförsnävning.

Det är viktigt att understyka att även om en vaginalförsnävning återger vaginan dess ursprungliga storlek och spänst så kan man inte garantera hur detta påverkar sexlivet. Det kan finnas många orsaker till att sexlivet tynat bort efter att man skaffat barn och även om man som kvinna kan uppleva att det är de fysiska förändringarna i underlivet som är orsaken är detta inte säkert. Vi på DeVita vill att du funderar igenom det hela noggrant och försöker ta reda på om det verkligen är könsorganets beskaffenhet som är problemet innan du bestämmer dig för operation. 

Resultat

Det är viktigt att man som patient är medveten om att det slutliga resultatet efter en plastikkirurgisk åtgärd påverkas av läkningsprocessen. Detta innebär att man aldrig exakt kan förutse slutresultatet samt att man ofta måste räkna med flera månaders väntan innan slutresultatet går att se. På grund av detta kan man heller inte som seriös plastikkirurg uttala uttala sig i exakta millimetrar när man talar om definitivt resultat. Naturen kan inte helt förutses men en efaren plastikkirurg kan relativt väl förutse utvecklingen vid en normal läkningsprocess.

Du är mer än välkommen att kontakta oss på Devita för att få svar på dina frågor kring intimkirurgi så som blygdläppsförminskning, slidförsnävning eller borttagning av olika hudförändringar för att boka en konsultationstid till vår gynekolog, Dr Marin Florica. 

Kontakta oss eller lämna dina uppgifter för en konsultation


Läs vår Integritetspolicy hur vi behandlar dina personuppgifter